Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Korean War Memorial & Visitors Center

Date
Feb 2019

Location
Lüleburgaz / Turkey

Client
Lüleburgaz Municipality

Team
Caner Bilgin
Begüm Yılmaz Bilgin

Landscape
Merve Yavuz

Civil Engineering
Bora Kaçar

Kore Savaşı Anma Alanı ve Ziyaretçi Merkezi

Kore savaşı anma alanı ve ziyaretçi merkezi projesi, senenin tümüne yayılan kullanımı ile Lüleburgaz kent odaklarının bir parçası haline gelmeyi hedeflemektedir.

Yapı, üstlendiği, bir savaşa tanıklık etme/anma/hatılama görevlerini kırsal bir tektonik ile yarattığı barışçıl ve insan odaklı mekansal deneyimi ile yalın ve mütevazi bir şekilde sunmayı hedeflemektedir.

Ziyaretçileri Kentten koparan ve kendi kontrollü mekanını yaratmaya çalışan ziyaretçi merkezi yapısı, barındırdığı tören alanı, geçici ve kalıcı sergiler ve destek birimleri ile bu deneyim mekanını döngüsel bir süreç ile tarif eder.

Proje, hiç bulunmadığı topraklara barış için giden şehit, gazi ve askerlerinin hikayelerini bu zamansız mekanda hatırlatmayı hedeflemektedir.

01. KENTSEL

Kentin kuzey sınırlarında bulunan askeri alanlar, bu yöne doğru kentsel büyümeyi durdurmaktadır. Bu durum, mevcut proje arazisinin kent ve kır arakesitinde kalmasını sağlamıştır. Kente çok yakın bir noktada olmasına karşın kırsal bir peyzaj barındırır. Askeri alanların varlığı ise bu dokunun gelecekte de değişmeyeceğini sağlayacaktır. (bkz. Şema 1.1)

Bu kırsal doku sürekliliğini korumak ziyaretçi merkezi projesi için öncelikli hedeftir.

Kuzey – Güney hattı arasındaki Tem – Lüleburgaz bağlantı yoluna paralel olan Pınarhisar asfaltı ise, proje alanına şehir içi ve şehir dışı ulaşım için kullanılacak olan akstır. Bu aks üzerine konumlanan açık otopark, ziyaretçi merkezi yapısının girişinin bu alana açılmasını sağlar.

02.PROGRAM

Deneyim süreci, yüksek oranda araç ile ulaşılacak bu alan için, açık otopark ve giriş mekanı ile başlar. Ardından belirli aralıkla değişecek olan geçici sergi alanı, kalıcı sergi, kafe ve kütüphane programları ile süreç tamamlanır. (bkz. Şema 2.1)

Kentin çeperine konumlanan projedeki lineer sürecin başlangıç ve bitiş noktaları, araç/yaya/bisiklet ulaşımı sebebi ile aynı olmalıdır. Proje ise bu süreci döngüsel bir hareket ile kesintisiz olarak birleştirir. Bu sayede ziyaretçi, tüm bu deneyimi tamamladığında başladığı noktaya şematik olarak geri döner. (bkz. Şema 2.2)

03.YERLEŞİM

Arazinin tam merkezine konumlanan, 60 metre dış çap – 38 metre iç çapı olan dairesel iz, barındırdığı avlu ile aynı zamanda çevresinde 3 ana alan tarifler.  (bkz. Şema 3.1)

 

  1. Bunlardan ilki, mevcut ağaç dokusunun en az olduğu kuzeydoğu parçasında yer alan, şehiriçi / dışı ulaşım için daha önemli bir aks olan Pınarhisar asfaltına açılan giriş mekanıdır. Araçlı ziyaretçi için açık park alanı ve giriş burada tanımlanır. (bkz. Şema 3.2)

 

  1. İkinci parça, arazinin kuzeyinde, Lüleburgaz deresi ile sınırlanan alanda, TÖREN alanı olarak tanımlanır. Zemin seviyesinin 2 metre altında, çevresi ile görsel teması kopartılan bu alan, Anma günü, doğal sınırları ile tören düzenini tarif eder. Senenin geri kalanında ise, kalıcı sergiye eklemlenen AÇIK HAVA MÜZESİ olarak, sirkülasyona dahil olur. (bkz. Şema 3.2)

 

3.Üçüncü parça ise arazinin güneyinde kalan REKRASYON PARKIdır. Burada ziyaretçi, geçici sergi, açık hava müzesi/tören alanı ve kalıcı sergiyi gezdikten sonra Kafe ile karşılaşır. Bu bölümden parselin güneyine açılan boşluk ile mevcut ağaç dokusunu en yoğun olduğu Park’a ulaşılır. (bkz. Kafe-Kütüphane Görseli, Pafta 3)  Park, projenin geneline göre daha informel bir mekandır. Çocuk oyun alanları ve açık alan mobilyaları ile deneyim sürecinin bir dinlenme / ara verme mekanı olarak görev yapar. Proje alanının kente en yakın olan bu noktası, kentin rekrasyon alanları ağına eklemlenmesi düşünülmektedir. (bkz. Şema 3.2)

 

Yapı ise, kendi kütlesinde açtığı boşluklar ile, bu üç farklı bölgeyi birbirine bağlarken, bir yandan korunan ağaçların yaşam alanları için mesafe bırakır. (bkz. Şema 3.3)

04. ROTA / RİTÜEL / ANMA / HATIRLAMA

Projenin üstlendiği 2 farklı kullanım çeşidi bulunmaktadır. Bunlarda ilki senede bir gün düzenlenen ANMA günü. Diğeri ise senenin bütününe yayılması beklenen HATIRLAMA/TANIKLIK ETME. Ziyaretçi merkezi projesi ise, her iki durumu çakıştırarak, minimum müdahale ile bulunduğu arazinin tamamını tanımlar/kullanır, her iki durum için uygun fiziksel çevre koşulları yaratmaya çalışır. Tek bir kararlı geometri ile, çok sayıda farklı olasılıklar/deneyimler/varyasyonlar barındıran mekan çeşitlilikleri sunar.

Bu sonsuz döngü içerisindeki dolaşım rotasına araçlı ziyaretçiler için kuzeydoğu alanı ana giriş alanı olarak tasarlanırken, bisiklet ve yaya ulaşımı, araç sirkülasyonuna karışmadan güney yönünden sirkülasyona dahil olabilmektedir.

(bkz. Şema 4.1)

ANMA GÜNÜ
Anma günü ritüeli avlu/açık fuaye olarak tanımlanan alanda bir araya gelerek başlar. Bu noktadan sonra ise parselin kuzey bölümüne açılan boşluk altında yürüyüş ile devam eder.  Avludan başlayan bu yürüyüş, zemin seviyesinin 2 metre altında, Kore Şehitlerinin isimlerinin yazdığı anıt ve tören meydanı ile son bulur. (bkz. Tören Alanı Görseli, Pafta 1)

HATIRLAMA / ZİYARETÇİ MERKEZİ
Senenin tümünde ise ziyaretçi merkezi, Kore Savaşı ve hikayelerini, insan odaklı ölçeği ve kırsal bir tektonik ile oluşturduğu avlusu etrafında örgütlenerek anlatır. Bu sırada korunan peyzaj dokusu ile yapı hemhal olur. Peyzaj, yapı, ziyaretçiler aynı mekanın müşterekleri haline gelirler. (bkz. Avlu Görseli, Pafta 2)

05.SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yapı, dış cephelerinde oluşturduğu sağır yüzeyler ile, ışığı avlu yönünden alır. Bu yüzeyler, sergi mekanlarının kontrollü ışık alması, sergileme yüzeylerinin oluşturulması ve bulunduğu çevre ile bağını kopartıp, kendi kontrollü mekanını yaratması açısından kritik bir role sahiptir. Avlu cephesinden ışık alan bu şematik organizasyonda;(bkz. Şema 5.1)

-Güney
ışığını alacak olan Kuzey cephedeki Geçici Sergi mekanı, saçak altında geri çekilerek, mekan içine doğrudan ışık düşmesi engellenmektedir.
-Doğu ve batı ışıklarını alan yüzeyler ise farklı oranlarda güneş kırıcılar ile kontrol edilmektedir.
-Kuzey ve Güney ışıklarını alan, kafe ve kütüphanenin  yapı geneline göre daha aydınlık alanlar olması hedeflenmiş, daha geçirgen yüzeyler ile çevrelenmiştir.

SAÇAK/ÇATI

Yapı boyunca dairesel olarak kesintisiz uzanan saçak/çatı, ana açık alanları (bkz. Şema 3.2) birbirine bağlayan noktalarda boşluklar oluşturur.
Avlu yönüne ise 150cm uzanarak oluşturduğu saçak, gün ışığının kontrol edilmesine katkı sağlarken, saçak altındaki açık yaya sirkülasyonunu hava koşullarından korumaktadır.
Bir yandan çatı eğimi ile çeperde toplanan yağmur sularının,depolanarak peyzaj sulamasında kullanılması önerilmektedir.
Güney cephesinde, koşullar elverişli ise fotovoltaik paneller kullanılarak elektrik üretimine katkı sağlanabilir. (bkz. Şema 5.2)

 

TEKTONİK/SİSTEM

Radyal plan önerisi, dış aksı 380cm, iç aksı ise 240 cm olan birbirlerine eş 50 kütleden oluşmaktadır. Bu kütleler tek katta, betonarme temel üzerine oturan ahşap strüktür ile taşınır. Strüktür, sistematik bir şekilde kendini tekrar ederken, altında bıraktığı alanı farklı mekan organizasyonları doğrultusunda tanımlar. Kalıcı Sergi alanında kütlesel olarak doluluk tarif ederken, giriş mekanında bir saçak strüktürü olarak görev alır. Mekanların ihtiyaçları doğrultusunda varyasyona uğrar.

ShareTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!